Äldre hus har en charm och karaktär som är svår att motstå, men de kommer också med sina egna unika utmaningar – särskilt när det gäller VVS-systemet; allt från knarrande rör till läckande kopplingar. Ja, många husägare av äldre fastigheter känner nog igen sig i problemen som kan uppstå.
Den här artikeln går igenom de vanligaste VVS-problemen i äldre hus och ger dig praktiska lösningar för att hantera dem, oavsett om du är en erfaren hemmafixare eller behöver ta hjälp av en rörmokare (som t.ex. en rörmokare Eskilstuna).
Rörproblem
Rören i gamla hus är ofta lite känsligare. Det beror på att de är gjorda av material som gjutjärn, koppar och galvaniserat stål, som lättare rostar och går sönder med tiden. Rost kan också göra att det blir stopp i rören och att vattentrycket blir dåligt. Läckor är också vanliga, och de kan komma av att rören är gamla, att det vibrerar mycket när vattnet rinner eller att trycket i rören ändras.
Kalkavlagringar är ett annat vanligt problem, särskilt om det är mycket kalk i vattnet där du bor. Det gör att det blir sämre tryck och att det rinner sämre i kranarna. Ibland är rören helt enkelt för smala för att klara av allt vatten som ska igenom, särskilt om många använder vattnet samtidigt.
Tecken på rörproblem kan vara rostfläckar på rören, missfärgat vatten, dåligt tryck, fukt, droppande ljud eller en plötslig ökad vattenförbrukning. Om du upptäcker något av detta är det bäst att ringa en rörmokare.
Problem med värmesystem
Värmesystemen i äldre hus kan vara en riktig utmaning. Många har fortfarande kvar delar av det ursprungliga systemet, vilket kan krångla när det blandas med moderna lösningar. Ett vanligt problem är obalanserade radiatorer där vissa element är varma medan andra knappt ger någon värme alls. Detta kräver ofta en ordentlig justering av hela systemet.
Kluckande och bubblande element är ett annat klassiskt problem som beror på luft i systemet. Regelbunden luftning är viktigt, men om problemet återkommer ofta kan det tyda på läckor som behöver åtgärdas. I äldre system är också rostiga element vanligt, särskilt om samma vatten har cirkulerat länge.
Funderar du på att installera värmepump i ditt äldre hus? Då är det bra att veta att äldre hus ofta är sämre isolerade, vilket innebär att det krävs mer värme för att kunna värma upp huset ordentligt. Det kan därför alltid vara smart att först prata med en expert på värmesystem för att få hjälp att hitta den bästa lösningen för just ditt hus.
Badrumsproblem
När det kommer till badrum i äldre hus brukar problemen krypa fram förr eller senare. Ett av de allvarligaste är läckage genom golv och väggar, ofta för att många äldre badrum saknar moderna tätskikt. Vattnet kan därför sakta sippra ner i bjälklaget och orsaka fuktskador som är både dyra och besvärliga att åtgärda.
Golvbrunnarna brukar också tendera till att drabbas av problem. I många fall har de börjat rosta eller så har klämringen som håller fast mattan gått sönder. Följden blir att vatten läcker ut vid kanterna när du duschar.
Till råga på allt brukar också ventilationen vara ett stort bekymmer i äldre badrum. Den fuktiga luften som blir kvar kan leda till mögel i både väggar och tak. Särskilt utsatta är hörn och ytor runt fönster där det ofta är kallare och fukten lättare kondenserar.