När du ska anlita en rörmokare för att renovera badrummet eller fixa ett läckande rör är det viktigt att ha ett tydligt avtal med denna. Ett skriftligt avtal skyddar både dig och hantverkaren och minskar risken för missförstånd och konflikter. Men vad behöver egentligen finnas med i avtalet?
Parternas information
I början av avtalet ska både rörmokarens och kundens uppgifter finnas med. Det inkluderar namn, adresser och kontaktuppgifter. Med denna tydliga information kring vilka som är parterna blir det enkelt att veta vem som är ansvarig för vad och hur ni kan kontakta varandra under arbetets gång.
Beskrivning av arbetet
Rörmokaren bör noggrant beskriva vilket arbete som ska utföras i avtalet. Det kan till exempel handla om reparationer, installationer eller underhåll.
De bör även specificera vilka material och vilken utrustning som ska användas. Ju mer detaljerat detta anges, desto mindre är risken för missförstånd mellan parterna. Såklart är det i vissa fall omöjligt att på förhand veta exakt vilka material som behövs vid t.ex. en badrumsrenovering, men ungefärliga specifikationer bör åtminstone anges.
Tidsplan
En tydlig tidsplan ska alltid finnas med i avtalet. Här ska det framgå när arbetet ska börja och när det ska vara klart. Om projektet är omfattande, kan det vara bra att dela upp arbetet i olika steg med delmål. Detta hjälper både kunden och rörmokaren att följa arbetets framsteg.
Pris och betalningsvillkor
Avtalet ska även alltid tydligt ange kostnaden för arbetet, inklusive moms. Det bör framgå om priset är fast eller baserat på timmar. Om det tillkommer kostnader för material eller resekostnader ska även dessa specificeras.
Ifall ROT-avdraget ska utnyttjas bör även en punkt kring detta att inkluderas i avtalet. Betalningsvillkoren såsom sista betalningsdatum ska också stå med för att undvika oklarheter kring när betalningarna ska genomföras.
Garantier och ansvar
För att skydda kunden bör avtalet innehålla information om de garantier du har som kund. Det kan gälla garantier för både arbete och material.
Det är även viktigt att inkludera vad rörmokaren har för ansvar om något skulle gå fel eller behöva åtgärdas efter att arbetet är slutfört.
Försäkringar och behörighet
Innan avtalet skrivs under är det viktigt att kunden kontrollerar att rörmokaren har nödvändiga behörigheter och försäkringar för att utföra arbetet.
Företaget eller rörmokaren bör kunna uppvisa relevanta intyg, och detta kan inkluderas i avtalet. Om en olycka skulle inträffa är det viktigt att båda parter är skyddade och att man på svart och vitt vet vad som gäller i dessa situationer, så en punkt kring detta i avtalet är alltid att föredra.
Ändringar och tilläggsarbeten
Det är vanligt att det under arbetets gång dyker upp behov av ändringar eller tilläggsarbeten. Avtalet bör innehålla en punkt som beskriver hur sådana ändringar ska hanteras.
Till exempel kan det stå att alla ändringar ska dokumenteras skriftligt och att eventuella extra kostnader eller nya tidsplaner ska specificeras.
Så hittar du en seriös rörmokare
Att hitta en pålitlig rörmokare, oavsett om det är en rörmokare Södertälje eller i något annat område, är viktigt för att få jobbet gjort på rätt sätt.
Det vi rekommenderar för att hitta potentiella aktörer som man kan anlita är att dels kolla runt på nätet efter lokala företag, men även att prata med vänner och familj. På nätet är det lätt att få en översikt vilka som finns tillgängliga, och från personerna i din närhet kan du få ärliga recensioner och rekommendationer. Utifrån detta kan du sedan jämföra flera aktörer innan du bestämmer dig.