Vattenskador är en av de vanligaste och mest kostsamma skadorna som kan drabba ett hem. När olyckan är framme och vattnet sipprar fram under parketten eller droppar från taket är det viktigt att veta vad din hemförsäkring täcker.
Med det sagt kan villkoren vara snåriga och det finns flera fallgropar att se upp med. Särskilt viktigt är det att känna till vilka krav försäkringsbolagen ställer på installation och underhåll för att ersättning ska betalas ut.
Vad ersätter hemförsäkringen?
Hem- och villaförsäkringen täcker skador som orsakats av läckande vatten. Om vattnet från en trasig diskmaskin har förstört ditt parkettgolv eller om en läckande vattenledning har skadat väggar och inredning, då går försäkringen in och ersätter dessa följdskador.
Men det finns viktiga begränsningar att känna till. Försäkringen ersätter inte själva källan till läckaget – alltså inte den trasiga diskmaskinen, den läckande kranen eller det spruckna röret. Du får inte heller någon ersättning för vattnet som läckt ut, även om det resulterar i en högre vattenräkning.
För att få full ersättning krävs att installationer och underhåll har skötts enligt gällande regler och föreskrifter. Om en vattenskada uppstår på grund av ett undermåligt utfört arbete eller bristande underhåll kan försäkringsbolaget neka eller reducera ersättningen. Detta är särskilt viktigt att tänka på vid badrumsrenoveringar och VVS-installationer.
Vad täcks inte av hemförsäkringen vid vattenskada?
Som vi tidigare nämnt ersätter inte försäkringen själva källan till läckaget. Om din tvättmaskin börjar läcka får du alltså ersättning för skadorna på golvet och intilliggande möbler, men inte för den trasiga tvättmaskinen. Ett undantag är dock, precis som vi nämnde, kyl och frys som du själv äger – dessa kan du få ersättning för. Bor du i hyresrätt gäller detta dock inte för vitvaror som tillhör hyresvärden.
Utöver det vi redan diskuterat finns det fler viktiga undantag att känna till. Skador från avfrostning av kyl och frys omfattas inte av försäkringen. Det betyder att om du glömmer en avfrostning och vattnet skadar golvet får du stå för reparationen själv.
Särskilt viktigt är att känna till att försäkringen inte täcker vattenskador som kommer från husets yttre delar. Om vatten tränger in från dräneringssystem, tak, takrännor eller stuprör omfattas detta inte av den vanliga vattenskadeförsäkringen. Detsamma gäller om regnvatten eller smältvatten tränger upp genom avloppsledningar
Viktigt med utbildade hantverkare
För att försäkringen ska gälla vid en vattenskada krävs att alla VVS-installationer är fackmannamässigt utförda. Detta betyder att arbetet måste ha utförts av en utbildad och certifierad hantverkare. Om en vattenskada uppstår på grund av ett bristfälligt utfört arbete kan försäkringsbolaget neka ersättning.
Vid alla typer av VVS-arbeten är det därför avgörande att anlita behöriga aktörer. En auktoriserad rörmokare har rätt utbildning och följer gällande branschregler, vilket ger dig trygghet både genom garantier på utfört arbete och genom att försäkringen gäller om olyckan skulle vara framme.
Det är också viktigt att spara all dokumentation från utförda arbeten. Försäkringsbolaget kan komma att begära intyg på att installationer och renoveringar är korrekt utförda när du anmäler en skada. Så oavsett om du anlitar en rekommenderad rörmokare Nacka, Lund, Malmö, Umeå eller från någon annan del av landet så är det viktigt att alltid dokumentera så mycket som möjligt.